Linnan ensimmäinen kerros 1620-luvulla täydennettynä linnanraunion pohjapiirustukseen. CAD-kuva MV/RHO Sami Kälkäjä 2008.

Linnan ensimmäinen rakennusvaihe 1604 - 1619

Kuningas Kaarle IX antoi Oulun ja Kajaanin linnojen rakennustyön Isach Behmille. Behm selosti töiden etenemistä kuninkaalle kirjoittamalla niistä säännöllisesti.

Perustustöihin ryhdyttiin vuonna 1604 ja itse rakentamiseen vuoden 1605 puolella. Saarelle pystytettiin luonnonkivestä kaksi pyöreätä tykkitornia eli rundelia ja niiden väliin yksikerroksinen ympärysmuuri. Lisäksi linnassa oli kaksi nelikulmaista patteria ja pohjoinen porttitorni. Muurien sisäpuolelle pystytettiin puisia asuinrakennuksia. Linnaan hankittiin lukot vuonna 1610. Tuolloin se ilmeisesti otettiin myös käyttöön. 1620-luvulle mennessä linnan kehämuuri ja tornit oli kohotettu lähes 10 metriä korkeaksi.

Koska linnasaari oli ahdas, puisia huoltorakennuksia sijaitsi myös joen molemmilla rannoilla. Linnalle rakennettiin lähiseudulle oma latokartano vuonna 1610. Latokartano oli linnan hallinnassa oleva maatila, josta saatiin elintarvikkeita ja polttopuita linnan asukkaiden tarpeisiin. Linnan ulkopuolella mainitaan olevan kirkko viimeistään vuonna 1648.

Siirry sivun alkuun

Linnan muurit olivat jo 1620-luvulla lähes 10 metriä korkeat. Niiden suojassa oli hirsitaloja. 3D-mallinnos Kari Uotila 2008.